Karácsonyi szösszenet


Öltöztesd ünneplőbe a párkacsolatodat...

10,9,8.......számoljuk a napokat. Lassan közeledik, vagy inkább rohan az idő és mindjárt itt van? MÉG csak 11.-et kell aludni, vagy éppen ellenkezőleg MÁR csak 7 napunk van mindenre? 

Már alig várom, imádom a Karácsonyt vagy épp ellenkezőleg a hátam közepére nem kívánom, utálom a felhajtást.....

Sok félképpen közelítünk a Karácsonyhoz, az Ünnepekhez. Függ ez a korunktól,csillogó szemű , mindent elhívő gyermekek vagyunk-e , vagy felnőttek. Az ünnepekhez kapcsolódó emlékeinktől szép meghitt volt e, vagy pont ellenkezőleg feszült és szorongós. Hogy mire jutott idő és pénz, meghitt, családias, kellemes, anyagi problémáktól mentes, vagy frusztráló, anyagilag megterhelő...Szóval mindenkinek más nyomógombot nyom be a Karácsony szó.

De mindentől függetlenül nem tudjuk elkerülni, hogy valamiféle képen ne ragadjon el minket a Karácsony hangulata. Hisz a keresztény kultúrájú országokban mindenhol ünneplőbe öltöznek a városok. Ünneplőbe öltöztetik a bevásárló központokat , a kis boltokat, a korcsolya pályát, az Andrássy utat, a Fő utcát a Parlamentet, a Vörösmarty teret, Ország almát, a Városházát és a sarki kis boltos is kiteszi a girlandot. A templomok várják Jézuska születését, szalmával bélelik jászolkáját és a gyermekek a városház előtti színpadon, immár sokadszorra eljátsszák büszke szülők elött a világ talán legszebb történetét.

Csinosítjuk, takarítjuk otthonainkat, ünneplőbe öltöztetjük a nappalinkat, ajtódísszel jelezzük az angyaloknak, hogy, ide jöjjenek, hozzanak sok ajándékot gyermekeinknek.

De vajon a párkapcsolatunkat hogyan, mi módon öltöztetjük ünneplőbe? Hogyan készülünk a párunkkal eltöltött időszakra, arra amikor egy kicsit az őrület után megáll az idő és van lehetőség pár napra szeretteinkre koncentrálva töltődni, magunkba szívni az otthon meleg nyugalmát, kellemes ellazulást.

Mit tehetünk már most az Advent /várakozás/ időszakában, a sok sok teendő között azért, hogy párunkkal élvezni tudjuk az ünnepek meghitt hangulatát békében, boldogságban, szeretetben.

De hogyan, miként lehet egy kissé megfáradt, elhidegült, sok, sok éven át tartó, problémákkal terhelt, megkopott kapcsolatot kicsit ünneplőbe öltöztetni, fel fényesíteni, kipucolni?

Nagyon egyszerű módját szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, akik valljuk be túlnyomó részt hölgyek, akik felteszik a kérdést, hogy Ildi mit tegyek, hogyan tudnám egy kicsit megváltoztatni, kibillenteni a páromat, kicsit elérni hogy jobban figyeljen rám, hogy készüljön velem együtt .

Kezdjék el a párjukat dicsérni, Mindenkiben találunk dicsérni valót, ha erre fókuszálunk. Hogy szépen összerakta az ágyat miután felkelt, hogy lekaparta a jeget a szélvédőmről, hogy gondoskodott tüzelőről, hogy remek apja gyermekeinknek, hogy sokat tesz a családért, hogy ápolt, hogy eszébe jutott, hogy meglátogassa az édesanyját, hogy felcipelte az emeletre a bevásárlást.....és még sorolhatnám naphosszat.

Minap a férjem küldött egy sms -t "Kicsim isteni volt a reggeli rántotta!" , mit gondolnak milyen volt aznap a napom. Bearanyozta az egész napomat!

Sokkal boldogabbá tehetjük a párkapcsolatunkat, ha gyakran fejezünk ki elismerést és dicséretet a párunk felé

A jó arány 5:1

Egy amerikai párterapeuta-házaspár, a Gottman-házaspár azt mondja, hogy a jól működő párkapcsolatokban a dicséret és a kritika aránya 5 :1. Természetesen a dicséret javára.

Sajnos azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy csak akkor fordítunk különösebb figyelmet a másikra, amikor nem úgy viselkedik, ahogy szeretnénk, amikor nem jól csinál valamit, vagy valamivel megbántott. De egy idő után ezt szeretetlenségnek éli meg a párunk.

Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt "le akarjuk tolni" a párunkat, győződjünk meg arról: mostanában elégszer kifejeztük az elégedettségünket felé? Jól érzi magát a bőrében a dicséreteink hatására?

A dicséretek ugyanis feltöltik a párunkat, a kritikák lemerítik.

Itt az idő!

Ha most Ön is végig gondolja a saját kapcsolatát, és úgy érzi, hogy ma még nem töltötte fel kellően a párját dicséretekkel, akkor itt az ideje ezen változtatni.

- Mondja el a párjának, hogy miért értékes az Ön számára!
- Fejezze ki felé, hogy mit lát benne szépnek!
- Mondja el neki, hogy miért hálás neki!
- Vegye észre az igyekezetét, a jó szándékát, és köszönje meg neki!

A hatás nem fog elmaradni: a társa szeretve és megbecsülve fogja magát érezni Ön mellett.

És ugye tudjuk, hogy egy ember, aki szeretve és megbecsülve érzi magát, könnyebben tud visszaszeretni?

Biokémiai folyamatokat indít el ha kapunk egy dicsérő szót, boldogság hormont termelünk, bizonyított tény, hogy milyen lélek simogató folyamatok indulnak el az agyunkban, ha szép szavakkal illetnek minket. Erről bővebben egy következő alkalommal

De addig is Hölgyeim és uraim ne csak a családi fészket, az ünnepi asztalunkat, hanem a párkapcsolatunkat is öltöztessük ünneplőbe! Dicséretre fel! 

Ha tetszett , kérlek iratkozz fel, hogy elsőként olvashasd a további gondolatokat, szösszeneteket!