Az alábbi telefonszámon jelentkezhet be: +36706011553

Mindenképpen meg kell találni az utat a gyermekeinkhez! Annak ellenére, hogy ellöknek maguktól, igen is szükségük van ránk! Nagyon fontos, hogy a háttérben ott legyünk nekik! Figyelve, empatikusan , érzékenyen, fogékonyan rájuk! Ez nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Segítek megtalálni az utat,  visszatalálni hozzájuk. Van rá mód, módszer. Kérjen segítséget!Nem vagy egyedül...Merj lépni! Segítek!   +36706011553

KAMASZ-PANASZ

Forduljon hozzám bizalommal, segítek!


A tinikorszak megértése

Mikor is kezdődik a kamaszkor? Amit mindenképp érdemes rögzíteni a gyerekben, hogy minden ember egyedi és eltér a másiktól. Vannak korán érők és későn érők, gyorsabban és lassabban fejlődők. Így nem lehet egyértelműen kijelenti, hogy mi a normális és mi nem az, mindenkinél más és más a kezdete és a vége.

A legtöbben a pubertáskor alatt a kívülről is látható változásokat értik (intenzív növekedés, testszőrzet fejlődésnek indul, mellek megnőnek, menstruáció, stb.), azonban a 8-14 év közötti gyerekeknél jelentős változások mennek végbe belül is, melyek nem vehetőek észre olyan könnyen. Ilyenkor alakul ki a jellemük, a gondolkodásmódjuk, fejlődik az értelmük, az érzelmi világuk.

A legtöbb gyereknél a változások drámai fordulatot vesznek, elkezdik magukat elszeparálni a szülőktől, hogy függetlenné váljanak (persze, ez nem megy egyik napról a másikra). Emellett folyton azon gondolkodnak, hogy a társaik mit gondolnak róluk, részei lehetnek-e a közösségnek. Mindent megtesznek azért, hogy "valahová" tartozzanak. A társaik véleménye sokszor fontosabb, mint amit a saját a szüleik mondanak nekik, ez befolyásolja a döntéshozatalukat is.

Ilyenkor gyakran változtatnak az öltözködésükön, a frizurájukon, a megjelenésükön, próbálják megtalálni önmagukat. A társaknak való megfelelés pedig gyakran a kiindulópontja a szülőkkel való összetűzéseknek.


ÖSSZECSAPÁSOK

Az egyik kamaszokkal kapcsolatos sztereotípia, hogy a gyerek folyton a bajt keresi, lázadozó, vad kamasz, aki csak veszekedni tud a szüleivel. Ez ugyan jellemző némely gyerekre, de nem a nagy többségre. Valamint mindenkinek lehetnek jó vagy rossz napjai, tiniknél pedig igen kifejezett az érzelmi hullámvasút.

Azonban a tinik elsődleges célja a függetlenség kivívása. Ezért van az, hogy a tini gyerek kezd elhúzódni szüleitől, főként attól a szülőtől, akivel azelőtt a legszorosabb volt a kapcsolata. Ez pedig úgy néz ki, hogy folyton ellenkezik, más véleményen vannak, nem akarnak közös programokat csinálni a szüleikkel, nagyobb magánszférát akarnak (például külön, zárható szobát).

Ahogy a tinik fejlődnek, egyre jobban megváltozik a gondolkodásmódjuk, egyre racionálisabban látják a dolgokat, és képesek lesznek elvonatkoztatva gondolkodni is, igaz, ez csak a késői szakaszra jellemző csak. Saját normáikhoz kezdenek igazodni.

Ez a szülők szemszögéből úgy néz ki, hogy az addig aranyos és engedelmes gyermek hirtelen elkezd lázadozni és ellenkezni.

Ilyenkor szülőként jobb, ha átgondolja, átértékeli a helyzetet, hogy mennyi szabadságot engedjen tini gyerekének, és hogy hol húzza meg a határokat. Ehhez hasonló kérdések kavaroghatnak a fejébe ilyenkor: "Szigorú szülő vagyok? Meghallgatom a gyerekemet? Megengedem, hogy a gyerekem más véleményen legyen, mint én?......